Pomidorowa dla dzieci: kto z nas nie kojarzy dzieciństwa z klasyczną, pomidorową zupą mamy. Te zdrowe, pożywne i smaczne danie możemy zaserwować również naszym maluchom. Nasza pomidorowa dla dzieci to krem przygotowany ze świeżych pomidorów z dodatkiem ziół i jogurtu z pewnością spotka się z aprobatą najmłodszych.
Składniki (3-4 porcje):
⁃ 1 średnia czerwona cebula
⁃ 2 duże ząbki czosnku
⁃ 2 łyżki oleju
⁃ 1 szklanka wody Mama i ja (lub według uznania)
⁃ 2 liście laurowe
⁃ 4 ziela angielskie
⁃ sól, pieprz
Dodatki:
⁃ makaron (najlepiej razowy)
⁃ jogurt grecki
⁃ ulubione świeże zioła, np. bazylia, koperek, natka pietruszki, tymianek
Wykonanie:
1. Pomidory należy dokładnie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w ósemki.
2. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i podsmażamy ją 2–3 minuty często mieszając. Następnie dosypujemy pomidory, liście laurowe, ziele angielskie oraz czosnek. Całość dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.
4. Wyjmujemy ze środka liście laurowe oraz ziele angielskie, a pozostałą część dokładnie blendujemy, dolewając stopniowo wodę Mama i ja – do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
5. Doprawiamy do smaku.
6. Zupę podajemy z makaronem, odrobiną jogurtu i ziołami. Świeże zioła podajemy dopiero na talerzu lub po wyłączeniu ognia.
7. Zupę tę można podawać również jako chłodnik. Wówczas zioła miksujemy wraz z warzywami, a otrzymaną zupę chłodzimy i przekładamy do lodówki. Taka pomidorowa dla dzieci na pewno spełni oczekiwania naszych milusińskich.
- Jak zaplanować lunchbox dla dziecka?
- „Zuzanna Kociołek i Kraina Smaku” – gotowanie z dziećmi
- Menu dla dziecka w czterech odsłonach (cz. 2)
Originally posted 2019-06-21 11:34:54.
Jeden komentarz
Dodaj odpowiedź