Jeśli brakuje Ci pomysłu na menu dla Twojego malucha, to zainspiruj się naszymi pomysłami. Poniżej znajdziesz menu dla dziecka w czterech odsłonach (rozszerzone – dla dzieci, które nie mają alergii, menu wegetariańskie, menu bezglutenowe, menu bezbiałkowe).
MENU ROZSZERZONE DLA DZIECKA
Poniedziałek:
- Chlebek razowy z ziarnami z masełkiem, szynka naturalna, pomidor, herbatka malinowa
- Ser żółty dojrzewający
- Kapuśniak z ekologicznej kapusty kiszonej z ziemniaczkami. Spaghetti bolognese z mięsem od szynki i warzywami, woda z miętą
- Owoce sezonowe – jabłka, gruszki, chrupki kukurydziane
(Alergeny: masło, mleko i produkty pochodne, gluten)
Wtorek:
- Chlebek żytni, twarożek ze szczypiorkiem i jogurtem naturalnym, plasterki ogórka zielonego, herbatka owocowa
- Miód
- Zupka pomidorowa z ryżem. Pałeczki z kurczaka marynowane w maślance, panierowane w płatkach kukurydzianych, kasza gryczana, surówka z białej kapusty z marchewką, kompot gruszkowy
- Ciasto drożdżowe z rodzynkami
(Alergeny: masło, twaróg, mleko i produkty pochodne, gluten)
Czwartek:
- Chlebek żytni z masełkiem, plasterki sera żółtego, rzodkiewka, herbatka ziołowa
- Parówka z szynki
- Zupka – krem z kukurydzy z grzaneczkami razowymi. Pierogi ruskie, surówka z marchewki, maślanka do picia
- Grahamka z szynką z indyka i ogórkiem kiszonym
(Alergeny: masło, ser, maślanka, mleko i produkty pochodne, gluten)
Piątek
- Chlebek razowy z masełkiem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem i papryką czerwoną, jabłko, herbatka owocowa
- Konfitura wiśniowa
- Krupnik z warzywami korzeniowymi i kaszą jaglaną. Fileciki z miruny pieczone w piecu z ziołami, ziemniaczki, mix kolorowych sałat z sosem miodowym, woda
- Jesienne muffiny pomarańczowe
(Alergeny: masło, jaja, gluten, ryba)
MENU WEGETARIAŃSKIE DLA DZIECKA
Poniedziałek:
- Chlebek razowy z ziarnami z masełkiem, ser żółty, pomidor, herbatka malinowa
- Kapuśniak z ekologicznej kapusty kiszonej z ziemniaczkami. Spaghetti bolognese z sosem warzywnym z bakłażanem i cukinią, woda z miętą
- Owoce sezonowe – jabłka, gruszki, chrupki kukurydziane
(Alergeny: masło, mleko i produkty pochodne, gluten)
Wtorek:
- Chlebek żytni, twarożek ze szczypiorkiem i jogurtem naturalnym, plasterki ogórka zielonego, herbatka owocowa
- Zupka pomidorowa z ryżem. Cukinia faszerowana pieczona w piecu, kasza gryczana, surówka z białej kapusty z marchewką, kompot gruszkowy
- Ciasto drożdżowe z rodzynkami
(Alergeny: masło, twaróg, mleko i produkty pochodne, gluten)
Czwartek:
- Chlebek żytni z masełkiem, plasterki sera żółtego, rzodkiewka, herbatka ziołowa
- Zupka – krem z kukurydzy z grzaneczkami razowymi. Pierogi ruskie, surówka z marchewki, maślanka do picia
- Grahamka z powidłami śliwkowymi
(Alergeny: masło, ser, maślanka, mleko i produkty pochodne, gluten)
Piątek
- Chlebek razowy z masełkiem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem i papryką czerwoną, jabłko, herbatka owocowa
- Krupnik z warzywami korzeniowymi i kaszą jaglaną. Kotleciki z cukinii i kaszy jaglanej, ziemniaczki, mix kolorowych sałat z sosem miodowym, woda
- Jesienne muffiny pomarańczowe
(Alergeny: masło, jaja, gluten, ryba)
MENU BEZGLUTENOWE DLA DZIECKA
Poniedziałek:
- Chlebek bezglutenowy, szynka naturalna, pomidor, herbatka malinowa
- Kapuśniak z ekologicznej kapusty kiszonej z ziemniaczkami. Spaghetti bezglutenowe z sosem bolognese z mięsem od szynki i warzywami, woda z miętą
- Owoce sezonowe – jabłka, gruszki, chrupki kukurydziane
(Alergeny: brak)
Wtorek:
- Chlebek bezglutenowy, pasta z ciecierzycy, plasterki ogórka zielonego, herbatka owocowa
- Zupka pomidorowa z ryżem. Pałeczki z kurczaka, panierowane w płatkach kukurydzianych, kasza gryczana, surówka z białej kapusty z marchewką, kompot gruszkowy
- Ciasto bezglutenowe
(Alergeny: brak)
Czwartek:
- Chlebek bezglutenowy, powidła śliwkowe, rzodkiewka, herbatka ziołowa
- Zupka – krem z kukurydzy z grzaneczkami bezglutenowymi. Kopytka z sosem warzywnym, surówka z marchewki, herbatka
- Bułeczka bezglutenowa z szynką z indyka i ogórkiem kiszonym
(Alergeny: brak)
Piątek
- Chlebek bezglutenowy, pasta z fasoli białej i soczewicy z papryką czerwoną, jabłko, herbatka owocowa
- Krupnik z warzywami korzeniowymi i kaszą jaglaną. Fileciki z miruny pieczone w piecu z ziołami, ziemniaczki, mix kolorowych sałat z sosem miodowym, woda
- Jesienne muffiny pomarańczowe bezglutenowe
(Alergeny: ryba)
MENU BEZ LAKTOZY DLA DZIECKA
Poniedziałek:
- Chlebek razowy z ziarnami, szynka naturalna, pomidor, herbatka malinowa
- Kapuśniak z ekologicznej kapusty kiszonej z ziemniaczkami. Spaghetti bolognese z mięsem od szynki i warzywami, woda z miętą
- Owoce sezonowe – jabłka, gruszki, chrupki kukurydziane
(Alergeny: gluten)
Wtorek:
- Chlebek żytni, pasta z ciecierzycy, plasterki ogórka zielonego, herbatka owocowa
- Zupka pomidorowa z ryżem. Pałeczki z kurczaka, panierowane w płatkach kukurydzianych, kasza gryczana, surówka z białej kapusty z marchewką, kompot gruszkowy
- Ciasto drożdżowe z rodzynkami
(Alergeny: gluten)
Czwartek:
- Chlebek żytni, powidła śliwkowe, rzodkiewka, herbatka ziołowa
- Zupka – krem z kukurydzy z grzaneczkami razowymi. Kopytka z sosem warzywnym, surówka z marchewki, herbatka
- Grahamka z szynką z indyka i ogórkiem kiszonym
(Alergeny: gluten)
Piątek
- Chlebek razowy, pasta z fasoli białej i soczewicy z papryką czerwoną, jabłko, herbatka owocowa
- Krupnik z warzywami korzeniowymi i kaszą jaglaną. Fileciki z miruny pieczone w piecu z ziołami, ziemniaczki, mix kolorowych sałat z sosem miodowym, woda
- Jesienne muffiny pomarańczowe
(Alergeny: ryba)
Originally posted 2017-09-25 09:17:41.