w ,

Kiedy wprowadzić do diety malucha suszone owoce?

suszone owoce dla dziecka

Suszone owoce posiadają dużo zdrowych surowców potrzebne naszemu organizmowi. Zawierają dużo witamin, zdrowych tłuszczów, minerałów, a także błonnik pokarmowy, który wspomaga proces trawienny. Czy dzieci w swojej diecie powinny posiadać suszone owoce? Kiedy je wprowadzić i jakie owoce wybrać na naszego dziecka?

Czy suszone owoce w diecie dziecka są potrzebne?

Owoce w diecie każdego z nas są potrzebne. Jednak czasem postrzegamy ich suszony odpowiednik jako gorszy zamiennik. Warto jednak spojrzeć na to w taki sposób, że suszone owoce dostarczają równie wielu składników odżywczych, jednak dla wielu mogą być smaczniejsze.

Suszone owoce podlegają procesowi odsuszenia, podczas którego tracą około 80 % wody. W wyniku tego procesu ich wartości odżywcze zostają skoncentrowane, dlatego mniejsze porcje zawierają większą ilość kalorii niż w ich świeżych odpowiednikach.

Korzyści dla zdrowia dziecka, które spożywa regularnie suszone owoce

Spożywanie suszonych owoców może przynieść wiele korzyści dla naszego dziecka. Oprócz urozmaicenia diety dostarczą wielu witamin z grupy A, B, E, K oraz innych wartościowych mikroskładników. Pozytywnymi efektami regularnego spożywania suszonych owoców przez Twojego malucha może być:

  • wzrost energii,
  • wzmocnienie odporności,
  • mniejsze dolegliwości ze strony układu trawiennego,
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienie anemii.

Kiedy wprowadzić do diety malucha suszone owoce?

Przy każdej diecie, zwłaszcza diecie dziecka, należy zwrócić szczególną uwagę w jej doborze, posiłkach oraz sposobie podawania posiłków. W przypadku włączenia suszonych owoców do diety dziecka należy wziąć pod uwagę okres ich podawania, które charakteryzują się odrębnymi wytycznymi:

  • Suszone owoce można włączyć do diety dziecka, które ukończyło 7 miesięcy. Wprowadzając nowy składnik, należy podawać go w formie proszku lub zmiksowanej pasty, która dziecko będzie mogło w łatwy sposób połknąć i co zmniejsza ryzyko wystąpienia zadławienia.
  • W przypadku dzieci starszych, które znajdują się pomiędzy drugim a trzecim rokiem życia, można podawać im suszone owoce w postaci stałej. Należy jednak zwrócić uwagę na wielkość podawanych porcji. Dla bezpieczeństwa można większe kawałki przekroić na połówki, co ułatwi dziecku rozgryzanie. Zamoczenie suszonych owoców przed podaniem ułatwi proces trawienia.
  • Dzieci starsze, które ukończyły 4 rok życia, mogą już dostawać całe owoce do spożycia. Należy jednak mieć pod kontrolą to, czy zostają one prawidłowo rozgryzane.

Jakie suszone owoce wybrać dla malucha?

Aby wybrać odpowiednie owoce, które chcemy wprowadzić do diety naszego dziecka, powinniśmy się kierować głównie upodobaniem smakowym naszego malucha. Dobrze jest nie zniechęcić dziecka do jedzenia owoców, nawet tych w formie suchej. Jeśli Twoje dziecko lubi jeść figi, to nie zabraniaj mu ich jeść i nie zmieniaj owoców na siłę. Stopniowo może uda się rozszerzyć dietę o inne owoce.

Dobrym wyborem suszonych owoców dla dziecka z pewnością będą:

Rodzynki

Są najpopularniejszym wyborem suszonych owoców w diecie dziecka. Ze względu na ich mały rozmiar stanowią idealny dodatek do diety. Rodzynki prócz swojej małej wielkości są również miękkie, co zdecydowanie ułatwia dzieciom ich żucie oraz jedzenie. Można dodawać ich do różnych płatków oraz jogurtów. Dzieci z reguły lubią jeść rodzynki ze względu na to, że są słodkie. Z uwagi na ich smak i rozmiar można potraktować je jako zdrowy zamiennik cukierków, które dzieci uwielbiają.

Rodzynki są doskonałym źródłem potasu, żelaza, magnezu i wielu innych potrzebnych składników odżywczych. Dodatkowo zawiera dużo błonnika, który wspomaga proces trawienny i zapobiega zaparciom u dzieci.

Daktyle

Daktyle to wybór, który może spodobać się Twojemu dziecku ze względu na to, że daktyle posiadają słodki, karmelowy smak. Rozpływają się w ustach i nie są trudne do zjedzenia, nawet przez małe dzieci.

Suszone daktyle dostarczą Twojemu dziecku żelaza, fosforu, magnezu, witaminy z grupy B oraz K. Regularne podawanie dziecku daktyli może zapobiec ryzyku wystąpienia anemii. 

Figi

Suszone figi są doskonałym źródłem fosforu i wapnia, który jest kluczowy w procesie rozwoju i tworzenia się kości u dziecka. Reszta składników i wpływ na organizm jest podobny jak w pozostałych wymienionych suszonych owocach. Warto wymienić, że figi również posiadają dużą zawartość błonnika.

Suszone morele

Suszone morele posiadają w swoim składzie dużo potasu, miedzi i żelaza. Są również źródłem witaminy A i E.

Suszone śliwki

Suszone śliwki są z reguły wybierane w celu zmniejszenia zaparć u maluchów. W swoim składzie zawierają wiele przeciwutleniaczy oraz witaminy C, która wpływa na odporność organizmu malucha.

Publikacja powstała we współpracy ze sklepem Promienie Słońca oferującym orzechy, bakalie, suszone owoce i produkty do domowej spiżarni.

  1. Przewlekły kaszel u dziecka – co może oznaczać?
  2. Twoje dziecko za bardzo wszystko przeżywa? Odpowiedzią jest trening mindfulness dla dzieci
  3. Gryzaki – nieoceniona pomóc przy ząbkowaniu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *