Proponujemy tygodniowe menu dla maluchów w czterech odsłonach: rozszerzone (czyli dla tych którzy mogą jeść wszystko), wegetariańskie, bezglutenowe (bg) i bezmleczne (bmj).
DIETA ROZSZERZONA
Poniedziałek:
- Chlebek żytni z masełkiem, biały serek ze szczypiorkiem, plasterki pomidora, herbatka Roibos
- Szynka drobiowa
- Domowy żurek z ziemniaczkami. Kasza gryczna z wolno pieczonym ragu wieprzowym i warzywami, woda z melisą
- Mus bananowo-brzoskwiniowy z chlebem chrupkim
(Alergeny: masło, twaróg, gluten)
Wtorek
- Chlebek razowy, masełko, ser żółty dojrzewający, plasterki ogórka, herbatka ziołowa
- Konfitura malinowa
- Krem z buraczków z zacierką. Kotleciki mielone z indyka z porem, ziemniaczki gotowane z koperkiem, surówka z marchewki z melonem, kompot jabłkowo-rabarbarowy
- Bułeczka żytnia, hummus z tahini, cząstki jabłka
(Alergeny: masło, ser żółty dojrzewający, sezam, gluten)
Środa:
- Chlebek żytni czarny z masełkiem, szynka naturalna, papryka czerwona, herbatka owocowa
- Miód
- Kolorowa zupka jarzynowa. Pierożki ruskie, surówka z kapusty pekińskiej z vinegretem koperkowym, maślanka do picia
- Gruszki, jabłka
(Alergeny: masło, twaróg, jaja, maslanka, gluten)
Czwartek:
- Chlebek żytni, masło, pasta jajeczna z młodym szczypiorkiem, herbatka miętowa
- Pasta z tuńczyka
- Kapuśniak z ekologicznej kapusty kiszonej. Leczo z dyni, bakłażana i cukinii z paseczkami kurczaka, ryż paraboliczny, kompot jabłkowy
- Jogurt naturalny z jagodami, chrupki kukurydziane
(Alergeny: jogurt naturalny, jaja, gluten)
Piątek:
- Chlebek żytni czarny z masełkiem, wiosenna sałatka z makaronem orzo, rzodkiewką, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem, herbatka rumiankowa
- Ser żółty dojrzewający
- Zupka grochowa. Kotleciki rybne z dorsza, kasza kuskus, surówka z kapusty z marchewką, woda z cytryną
- Krążek kukurydziany z konfiturą morelową
(Alergeny: masło, ryba, gluten)
DIETA WEGETARIAŃSKA
Poniedziałek:
- Chlebek żytni z masełkiem, biały serek ze szczypiorkiem, plasterki pomidora, herbatka Roibos
- Domowy żurek z ziemniaczkami. Kasza gryczna z wolno pieczonym ragu z warzywami i soczewicą, woda z melisą
- Mus bananowo-brzoskwiniowy z chlebem chrupkim
(Alergeny: masło, twaróg, gluten)
Wtorek
- Chlebek razowy, masełko, ser żółty dojrzewający, plasterki ogórka, herbatka ziołowa
- Krem z buraczków z zacierką. Kotleciki z buraczków i kaszy jaglanej z porem, ziemniaczki gotowane z koperkiem, surówka z marchewki z melonem, kompot jabłkowo-rabarbarowy
- Bułeczka żytnia, hummus z tahini, cząstki jabłka
(Alergeny: masło, sezam, ser żółty, gluten)
Środa:
- Chlebek żytni czarny z masełkiem, pasta z ciecierzycy, papryka czerwona, herbatka owocowa
- Kolorowa zupka jarzynowa. Pierożki ruskie, surówka z kapusty pekińskiej z vinegretem koperkowym, maślanka do picia
- Gruszki, jabłka
(Alergeny: masło, twaróg, jaja, maślanka, gluten)
Czwartek:
- Chlebek żytni, masło, pasta jajeczna z młodym szczypiorkiem, herbatka miętowa
- Kapuśniak z ekologicznej kapusty kiszonej. Leczo z dyni, bakłażana i cukinii, ryż paraboliczny, kompot jabłkowy
- Jogurt naturalny z jagodami, chrupki kukurydziane
(Alergeny: jogurt naturalny, jaja, gluten)
Piątek:
- Chlebek żytni czarny z masełkiem, wiosenna sałatka z makaronem orzo, rzodkiewką, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem, herbatka rumiankowa
- Zupka grochowa. Kotleciki z cukinii i marchewki, kasza kuskus, surówka z kapusty z marchewką, woda z cytryną
- Krążek kukurydziany z konfiturą morelową
(Alergeny: masło, gluten)
DIETA BEZGLUTENOWA
Poniedziałek:
- Chlebek bezglutenowy pasta z białej fasolki ze szczypiorkiem, plasterki pomidora, herbatka Roibos
- Krem ziemniaczano-pietruszkowy. Kasza gryczna z wolno pieczonym ragu wieprzowym i warzywami, woda z melisą
- Mus bananowo-brzoskwiniowy z chlebem ryżowym
(Alergeny: brak)
Wtorek
- Chlebek bezglutenowy, szynka drobiowa, plasterki ogórka, herbatka ziołowa
- Krem z buraczków. Kotleciki mielone z indyka z porem, ziemniaczki gotowane z koperkiem, surówka z marchewki z melonem, kompot jabłkowo-rabarbarowy
- Bułeczka bezglutenowa, hummus z tahini, cząstki jabłka
(Alergeny: sezam)
Środa:
- Chlebek bezglutenowy, szynka naturalna, papryka czerwona, herbatka owocowa
- Kolorowa zupka jarzynowa. Kopytka ziemniaczane z sosem paprykowym, surówka z kapusty pekińskiej z vinegretem koperkowym, woda
- Gruszki, jabłka
(Alergeny: brak)
Czwartek:
- Chlebek bezglutenowy, pasta z groszku zielonego z młodym szczypiorkiem, herbatka miętowa
- Kapuśniak z ekologicznej kapusty kiszonej. Leczo z dyni, bakłażana i cukinii z paseczkami kurczaka, ryż paraboliczny, kompot jabłkowy
- Mleko kokosowe z jagodami, chrupki kukurydziane
(Alergeny: brak)
Piątek:
- Chlebek bezglutenowy, wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem, herbatka rumiankowa
- Zupka grochowa. Kotleciki rybne z dorsza, kasza jaglana, surówka z kapusty z marchewką, woda z cytryną
- Krążek kukurydziany z konfiturą morelową
(Alergeny: ryba)
DIETA BJM (BEZ LAKTOZY)
Poniedziałek:
- Chlebek żytni pasta z białej fasolki ze szczypiorkiem, plasterki pomidora, herbatka Roibos
- Domowy żurek z ziemniaczkami. Kasza gryczna z wolno pieczonym ragu wieprzowym i warzywami, woda z melisą
- Mus bananowo-brzoskwiniowy z chlebem chrupkim
(Alergeny: gluten)
Wtorek
- Chlebek razowy, szynka drobiowa, plasterki ogórka, herbatka ziołowa
- Krem z buraczków. Kotleciki mielone z indyka z porem, ziemniaczki gotowane z koperkiem, surówka z marchewki z melonem, kompot jabłkowo-rabarbarowy
- Bułeczka żytnia, hummus z tahini, cząstki jabłka
(Alergeny: sezam, gluten)
Środa:
- Chlebek żytni czarny, szynka naturalna, papryka czerwona, herbatka owocowa
- Kolorowa zupka jarzynowa. Kopytka ziemniaczane z sosem paprykowym, surówka z kapusty pekińskiej z vinegretem koperkowym, woda
- Gruszki, jabłka
(Alergeny: gluten)
Czwartek:
- Chlebek żytni, pasta z groszku zielonego z młodym szczypiorkiem, herbatka miętowa
- Kapuśniak z ekologicznej kapusty kiszonej. Leczo z dyni, bakłażana i cukinii z paseczkami kurczaka, ryż paraboliczny, kompot jabłkowy
- Mleko kokosowe z jagodami, chrupki kukurydziane
(Alergeny: gluten)
Piątek:
- Chlebek żytni czarny, wiosenna sałatka z makaronem orzo, rzodkiewką, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem, herbatka rumiankowa
- Zupka grochowa. Kotleciki rybne z dorsza, kasza kuskus, surówka z kapusty z marchewką, woda z cytryną
- Krążek kukurydziany z konfiturą morelową
(Alergeny: ryba, gluten)
Originally posted 2017-05-20 10:28:30.