w

Rybna kuchnia – ryby dla dzieci

Rybna kuchnia - ryby dla dzieci

Wielokulturowa, bardzo różnorodna, a przede wszystkim nasza – POLSKA KUCHNIA. Najpyszniejsza oczywiście ta domowa. Bez względu na to, czy jest to zupa, kluski, mięsiwo, ryba czy może kiełbasa na zakąskę, ważne, że przygotowane z lokalnych produktów, które mają dużo lepszy smak i najwyższą jakość. Z racji tak dużej ilości jezior i faktu dostępu do morza mamy w naszej kuchni do zaoferowania pyszne ryby słodko, jak i słonowodne. Ryba to samo zdrowie – więc nie bójmy się jej położyć na talerz!

Śledź – tutaj chyba nikt nie ma wątpliwości, że to polski śledzik, znany od wieków jest królem każdej imprezy zakrapianej alkoholem. Nie należy stronić od śledzika z cebulką i jabłkiem w lekkim śmietanowym sosie, od śledzia serwowanego w postaci koreczków na wiejskiej potańcówce, czy też pysznej sałatki śledziowej z ziemniakami i groszkiem.

Do zacnego grona polskich ryb należy oczywiście i karp, który w Wigilię jako główny gość na stole oczarowuje wszystkich swoim smakiem. Przyrządzany jest on pod wieloma postaciami, w zależności od gustu domowników. Znany jest najczęściej jednak w wersji po żydowsku, czyli karp w galarecie z rodzynkami.

Nie należy zapominać również o sandaczu, którego odsłony zachwycają każdego smakosza ryb. Jego delikatny smak i piękny kolor powodują, iż niejednokrotnie wracamy do danej knajpy, czy też sami przyrządzamy go ponownie w domu. Nie ma co się przed nim wzbraniać! Sandacz jest w końcu głównym źródłem kwasów Omega-3 i białka.

Bardzo smaczny i częsty gość na polskich stołach to oczywiście pstrąg, czyli ryba, której wystarczy naprawdę niewiele dodatków, aby skradła nam serce. Odrobina soku z cytryny, tymianek, masełko i olej z dodatkiem soli i koperku, a ryba ta zamienia się w znakomite danie, którego nie powstydziłby się szef kuchni.

Szczupak… Tutaj nie trzeba mówić za wiele. Ryba ceniona za swój niepowtarzalny smak. Minusem jest jednak duża ilość ości, która jest bardzo trudna do usunięcia oraz nieprzyjemny zapach mułu, który można oczywiście usunąć za pomocą soli, jeśli odpowiednio wcześnie ją natrzemy. Szczupaka pospolitego zwykle doprawia się bazylią, majerankiem, cząbrem, estragonem, solą i pieprzem.

Czas na danie rybne

Z racji, iż mają one bardzo dobry wpływ na nasz organizm, zachęcamy do skosztowania jakiejkolwiek ryby. Najróżniejsze pomysły na serwowanie tego składnika pozwoli na przedstawieniu czegoś nowego w formie, jaką kocha twoja rodzina, znajomi, a przede wszystkim ty sama. Warto poszukać przepisów, które zawierają inne ciekawe składniki, za którymi przepadasz i podać ogoniastą istotę na najbliższej kolacji. Warto przekonać się do ryb, ponieważ są one nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Oto kilka pomysłów na rybę:

Ryba po podhalańsku to połączenie ulubionej ryby z warzywami i duszonymi śliwkami, które nadają jej niepowtarzalny smak. Sprawdź, co powiedzą twoi domownicy na coś nowego.

Ryba zapiekana z sosem koperkowym, czyli danie, które nie wymaga nadludzkich zdolności, a przede wszystkim nie potrzebujemy do niego zbyt dużo składników. Jest to przepis szybki i prosty do wykonania, więc już teraz zabierz się do pracy.

Ryba po grecku – jeśli jeszcze nie słyszałeś tej nazwy, to bardzo nas ciekawi, gdzie się uchowałeś, skoro to danie zawładnęło całym krajem. Mimo nazwy, świadczącej o greckich korzeniach tego przepisu zastrzegamy, że mimo wszystko jest to potrawa Polska, a nie Grecka. Filet przekładany drobno pokrojonymi i posiekanymi warzywami korzeniowymi uduszonymi w sosie pomidorowym, podawany na zimno – świetny pomysł na imprezę.

Rybne burgery – jeśli kochacie to najpopularniejsze danie amerykańskie, to warto poeksperymentować z jego zdrowszą wersją, czyli burger z filetem z ryby. Wszystko w towarzystwie chrupiącej bułki, świeżych warzyw i oczywiście delikatnego sosu, który nie zabije smaku ryby, a bardziej go podkreśli.

Rybne burgery dla dzieci

Składniki

  • 500 g fileta z dorsza
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Filet z dorsza umyć i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę drobno posiekać.
  3. Jajko roztrzepać w misce.
  4. Do miski z rybą dodać cebulę, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko wymieszać.
  5. Z powstałej masy formować małe kotlety.
  6. Kotlety usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
  7. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z frytkami, surówką z kapusty lub sałatką.

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: 4

Wartości odżywcze:

  • Energia: 200 kcal
  • Białko: 20 g
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 10 g

Opcje modyfikacji:

  • Do kotletów można dodać inne warzywa, np. marchewkę, pietruszkę lub paprykę.
  • Kotlety można również upiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
  • Do podania kotletów można wykorzystać różne dodatki, np. frytki, surówkę z kapusty lub sałatkę.

Grillowana ryba z cytryną – wielkimi krokami nadchodzi sezon grillowy, czas więc wyjąć z piwnicy zakurzonego grilla i odświeżyć przepisy. Dla urozmaicenia menu grillowego warto sięgnąć po rybę, która w połączeniu z ziołami i cytryną będzie smakowitym daniem na kolacji z przyjaciółmi.

Autor artykułu
Artykuł przygotowała specjalizująca się w kuchni polskiej restauracja Okrasa na wrocławskim rynku.

Originally posted 2017-03-28 15:08:23.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *