Czekolada… temat-rzeka, który wiąże się zarówno z wieloma ciekawymi właściwościami, jak i problemami. Sam dźwięk tego słowa lub zapach, którym charakteryzuje się świeżo odpakowana tabliczka ulubionej czekolady, mają ogromny wpływ na naszą wyobraźnię. Sprawiają wręcz, że nie potrafimy sobie odmówić chociaż odrobiny tej słodkiej przyjemności.
Z drugiej strony mamy natomiast osoby, które poprzez nadmierne spożycie doprowadziły swoje ciało do cukrzycy, dzieci z zepsutymi zębami oraz społeczeństwo z problemem nadwagi. Mamy tu więc idealny środek poprawiający nastrój i jednocześnie zagrożenie dla naszego zdrowia. Jak je pogodzić? Po pierwsze uświadamiając sobie, że czekolada posiada wiele wartościowych składników, które stymulują niektóre z procesów biologicznych w ludzkim ciele, jak obniżenie ciśnienia krwi, czy redukcja stresu. Czym jest zatem jej surowa odmiana, skoro zwykła tabliczka również posiada podobne właściwości? Jak smakuje taki wyrób? Czy jest to lepsza alternatywa dla ludzi lubiących czekoladę i jej wpływ na nasze życie codzienne?
Surowa czekolada – co to takiego?
Po pierwsze należy zaznaczyć, że surowa czekolada to samo zdrowie, dla każdego, kto nie może oprzeć się tej formie deseru. Osiągnięcie tego efektu zawdzięczamy w szczególności wykorzystaniu do jej produkcji ekologicznych ziaren kakaowca. Poprzez ręczne rozcieranie, odpowiednie pozbycie się z nich większej części wody (konszowanie na zimno) oraz ręczne formowanie tabliczek, producenci są w stanie dostarczyć na rynek produkt bardziej szlachetny. Elementem, który zmienia tu najwięcej, jest jednak to, że użyte do stworzenia surowej czekolady ziarna nie zostają poddane procesowi prażenia.
Smak i skład surowej czekolady
Producenci tzw. surowej czekolady podkreślają przede wszystkim, iż ich produkt jest lepszy pod każdym względem, z uwagi na przepaść jakościową, jaka dzieli jego skład od popularnych tabliczek, które można kupić w niejednym supermarkecie. Zwykła czekolada tworzona jest na bazie cukru trzcinowego, który osłabia naszą odporność, przyspiesza tempo starzenia się komórek oraz podwyższa ryzyko zachorowania na cukrzycę. Jest ona również przygotowywana z mleka w proszku, co wiąże się z tym, iż wielu producentów stosuje substancje sztuczne, by je „uszlachetnić”. Niejedna czekolada w zwykłej postaci posiada w swoim składzie również barwniki i konserwanty, co w szczególności nie ma nic wspólnego z pozytywnymi właściwościami, jakie może posiadać ów smakołyk. Surowa czekolada sprawdza się tu więc bardzo dobrze jako alternatywny wybór konsumencki, gdyż nie posiada wyżej wymienionych wad. Warto także dodać, że jej smak jest bardziej wyrazisty, co w połączeniu z naturalnym składem zapewnia zarówno odpowiednią przyjemność z jedzenia, ale i wszystkie pozytywne skutki (dla ciała) z jej konsumpcji.
Jedząc surową czekoladę sprawiasz, że…
Co prawda takie składniki, jak jagody acai, migdały, rodzynki, orzechy nerkowca, pistacje, orzechy pekan, jagody goji, orzechy laskowych, czy figi są tu opcjonalne, ale na pewno potrafią doskonale wzbogacić smak surowej czekolady. Niezależnie od tego, jakie dodatki tu wybierzemy, jedząc ją dostarczamy do organizmu również: magnez (idealne wsparcie dla szybko żyjących osób i tych narażonych na stres), flawonol (reguluje prace układu krążenia i przeciwdziała wielu jego schorzeniom), fosfor wzmacniający między innymi skórę i paznokcie, antyoksydanty (zapobiegają negatywnym skutkom działania wolnych rodników, spowalniają starzenie się komórek i wzmacniają odporność) oraz składniki zwiększające poziom serotoniny we krwi.
Podziękowania za inspirację do napisania tego artykułu należą się sklepowi internetowemu ŚwieżoPalona.pl
- Jak wspierać dziecko z osłabioną odpornością?
- Czym jest bullet journal
- Kosmetyki naturalne skutecznie natłuszczają i łagodzą podrażnienia skóry noworodków
Originally posted 2017-11-09 14:39:37.