Laktacja pod lupą – dowiedz się, jak powstaje kobiece mleko

Organizm karmiącej matki jest tak skonstruowany, że potrafi samodzielnie produkować mleko. Jeśli jesteś w ciąży i zamierzasz karmić piersią, dowiedz się, jak powstaje pokarm i w jaki sposób pobudzić laktację.

Laktacja to proces wydzielania mleka. Mleko powstaje w gruczołach piersiowych – w specjalnych pęcherzykach mlecznych zbudowanych z laktocytów (komórek mlecznych). Posiadają one zdolność pobierania składników bezpośrednio z krwi matki, a następnie syntetyzowania i wydzielania pokarmu mlecznego o cennych wartościach odżywczych oraz immunologicznych. Karmienie piersią ma więc ogromne znaczenie dla zdrowia i rozwoju noworodka, dlatego Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią do 6 miesiąca życia dziecka.

Proces powstawania mleka

Po spożyciu przez matkę pożywienia wszystkie pokarmy rozkładane są do aminokwasów, węglowodanów prostych, tłuszczów i kwasów tłuszczowych, a ponadto dochodzi do wytrącenia witamin i minerałów. Wszystkie te składniki (poza tłuszczami nasyconymi) trafiają do wątroby, gdzie ulegają przemianom metabolicznym. Dzięki temu zamieniane są na łatwo przyswajalne składniki, które wraz z krwią trafiają do gruczołów mlecznych. Krew wraz z substancjami odżywczymi dociera do laktocytów, które pobierają z niej składniki niezbędne do produkcji mleka, wśród których istotną rolę odgrywa woda. Ponadto pobierane są aminokwasy, które – już w pęcherzyku mlecznym – przekształcają się w kazeinę oraz alfa-laktoalbuminę, tłuszcze i kwasy tłuszczowe, witaminy, składniki mineralne, i wiele innych ważnych substancji. To wszystko sprawia, że mleko matki jest niezwykle wartościowym pokarmem.

Produkcja pokarmu regulowana hormonami

Kobiecy organizm wykazuje zdolność do produkowania mlecznego pokarmu, co jest możliwe dzięki odpowiedniemu poziomowi hormonów. W procesie tym uczestniczy tzw. kompleks laktogenny składający się m.in. z takich hormonów jak: progesteron, prolaktyna, oksytocyna, insulina, estrogeny, hormon wzrostu.

Spośród wyżej wymienionych hormonów najważniejszą rolę w produkcji kobiecego mleka odgrywają:

  • prolaktyna – za jej wydzielanie odpowiada przedni płat przysadki mózgowej. Jej rola sprowadza się do pobudzania pęcherzyków mlecznych do syntezy składników pokarmu mlecznego;
  • oksytocyna – za jej wydzielanie odpowiedzialny jest tylny płat przysadki mózgowej. Jej rola sprowadza się do pobudzania do skurczu sieci drobnych komórek mięśniówki gładkiej, która oplata pęcherzyki i przewody mleczne, co skutkuje powolnym wypływem mleka – w tym czasie kobieta zwykle odczuwa mrowienie lub napięcie w piersiach.

Laktacja – jak ją pobudzić?

Na laktację wpływa wiele czynników, wśród których największe znaczenie ma prawidłowa technika karmienia oraz regularność w opróżnianiu piersi. Sposób przystawiania dziecka do piersi przekłada się na efektywność ssania i opróżniania piersi. Jeśli dziecko ssie zbyt płytko, a pierś nie zostanie opróżniona, mleko zalega. W efekcie dochodzi do wydzielania czynnika hamującego laktację, co prowadzi do zmniejszenia ilości mleka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *