Carving sztuka rzeźbienia w owocach

Jeśli kiedykolwiek jadłeś w japońskiej restauracji, to często możesz znaleźć na talerzu piękne delikatne ozdoby wykonane z marchewki czy jabłka. Ale w rękach japońskiego artysty Gaku, sztuka rzeźbienia owoców i warzyw staje się czymś naprawdę zjawiskowym.

Ponieważ te projekty są bardzo finezyjne to dużym ograniczeniem do rzeźbienia owoców i warzyw jest… czas. W organicznych materiałach trzeba pracować bardzo szybko, bo w momencie usunięcia skórki rozpoczyna się proces utleniania i w ciągu kilkunastu minut owoc staje się brązowy. Tak więc, w zależności od rodzaju oowocu, rzeźby Gaku są tworzone w ciągu kilku minut.

Uzbrojony w skalpel artysta, tworzy skomplikowane geometryczne wzory, które często są inspirowane tradycyjnymi motywami japońskimi.

Gaku zauważa, że ​​banan jest świetnym owocem do ćwiczeń, ponieważ jest tani i łatwy do wyrycia. Zapytany, co robi ze wszystkimi jego dziełami po jego zakończeniu, jego odpowiedź jest prosta: zjada je. “Z wyjątkiem skórki banana.”

https://www.instagram.com/gakugakugakugakugaku1/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *